Qazi Muhammed’in Kürtlere vasiyeti

Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti’nin Kurucusu QaziMuhammed, vasiyetnamesinde Kürt halkının birlik olması gerektiğini belirterek, “Düşmana karşı birlik olun ve yabancılara sırtınızı dayamayın” ifadelerini kullanmıştı.
Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti’nin Kurucusu Qazi Muhammed'in İran yönetimi tarafından 31 Mart 1946 yılında idam edilişinin üzerinden 71 yıl geçti.

22 Ocak 1946'da Mahabad Çarçıra Meydanı'nda Qazi Muhammed'in öncülüğünde, Mele Mustafa Barzani'nin ve Mahabad halkının da hazır bulunduğu merasimde Kürdistan Bayrağı göndere çekilerek, Kürdistan Cumhuriyeti ilan edildi.

Parlamento’nun 11 Şubat 1946’da yapılan 30 üyelik ilk toplantısında Cumhurbaşkanı seçilen Qazi Muhammed, Mele Mustafa Barzani’yi de Kürdistan Cumhuriyeti’nin Genelkurmay Başkanı olarak görevlendirdi.

Qazi Muhammed'in İran yönetimi tarafından 31 Mart 1946 yılında idam edilişinden önce kaleme aldığı vasiyeti günümüze ışık tutmaktadır.

Qazi Muhammed’in vasiyatnamesi şöyle:

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla…

Kardeşlerim,

Artık düşmanlarınıza aldanmayın, Kürtlerin düşmanları hangi milletten ve gruptan olursa olsun, düşmanlarımızdırlar, merhametsizdirler, vicdansızdırlar, size acımazlar. Sizi birbirinize kırdırırlar, yalan dolanlarla, para-pulla sizi karşı karşıya getirirler. 
Kürt halkının düşmanları içinde en zalimi, en mel’unu, en Allah tanımazı, en acımasızı Acem (İran)’dir. (İran) Kürtlere yönelik her türlü suçu işlemekten geri kalmaz, tüm tarihi boyunca Kürtlere düşman olmuş, kin gütmüştür, gütmektedir.
İsmail Ağa’yı (Simko), kardeşi Cevher Ağa’yı, Mengur’lu Hamza Ağa’yı ve daha nicelerini, Kurân’a yemin ederek kandırdılar, kalleşçe öldürdüler. Onlar, Acemlerin kendilerine iyi davranılacağına dâir Kurân üzerine ettiği yemine safça inandılar. Bugüne kadar olan tarih boyunca hiç kimse, Acemlerin sözlerine sadık kaldıklarını, Kürtlere verdikleri sözü tutup vaatlerini yerine getirdiklerini görmemiştir.

Küçük bir kardeşiniz olarak size diyorum ki, Allah aşkına, birbirinizi tutunun ve birbirinize destek olun. Emin olun ki eğer Acem size bal veriyorsa mutlaka içine zehir katmıştır. Acemlerin yalan vaatlerine, sözlerine kanmayın. Eğer Kurân’a bin kez el basıp söz verse de amacı sizi kandırmaktır, hile yapmaktır (…)”

تعليقات