Google Earth de TSK’yi yalanladı

TSK’nin ‘Avrin Hastanesi’ni vurmadık’ diye servis ettiği görüntülerdeki binanın matbaa olduğu öğrenildi. Bombalanan hastanenin görüntüleri de ortaya çıktı.
Afrin’in tek büyük hastanesi olan Avrin dün akşam bombalanmıştı. Bombardımanda 9 sivil hayatını kaybetmişti. Saldıyı uluslararası ajanslar dünyaya duyurmuştu. TSK ise bir açıklama yaparak hastane vurmadıklarını iddia etmişti.
TSK’nin “Afrin Hastanesini vurmadık” diyerek servis ettiği görüntülerde, hastane diye gösterilen binanın matbaa olduğu bildirildi. Google Earth’ten ismini Arapça yazdığımız Avrin Hastanesi’nin konumu da TSK’yi yalanladı.
20 Ocak’tan bu yana yüzlerce yaralıya müdahalenin yapıldığı Afrin kent merkezindeki Avrin Hastanesi’nin bombalanmasının yankıları sürüyor. Uluslararası ajanslar ve kentteki gazetecilerin fotoğraflarla geçtiği haberin gerçeği yansıtmadığını savunan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), çektiği kimi görüntüleri yayınlayarak hastanenin zarar görmediğini ileri sürdü. TSK’nin servis ettiği görüntüleri AKP’ye yakın tüm medya, “TSK görüntülerle hastanenin vurulduğunu yalanladı. TSK tarafından vurulduğu öne sürülen Afrin hastanesinin bugün 09.43’te kaydedilen ve iddiaların yalan olduğunu ortaya koyan görüntüleri paylaşıldı” şeklinde duyurdu.
Bombalanan Avrin Hastanesi.
GOOGLE EARTH NOKTAYI KOYDU
Kentteki gazeteciler ise TSK’nin görüntülerinde yer alan ve yeni yapı olduğu anlaşılan binanın matbaa olduğunu yazdı. TSK’nin yayınladığı görüntülerde yer alan ve Efrin’deki gazetecilerin “hastane gösterilen binanın yanındaki binadır. TSK görüntülerinde gösterilen bina ise matbaadır” haberleri üzerine, hastanenin tabelasında yer alan Arapça ismi, Google Earth programından (https://earth.google.com) araştırdık. Arapça yazdığımız Afrin Hastanesi ismini Google Earth web sitesinin “Ara” bölümüne yazdıktan sonra harita bize doğrudan hastaneyi konum işaretli olarak gösterdi. Hem 3 boyutlu hem de 2 boyutlu formatında incelediğimiz haritada yeni yapılan binanın üzerinde herhangi bir konum bulunmazken, kentteki gazetecilerin ifade ettiği nokta ise “Afrin Hastanesi” olarak görülüyor.
Yine TSK’nin yayınladığı görüntülerde hastane binasının bombalandığı izleri de görünüyor.
‘HASTANELERIN BOMBALANMASI SIVILLERE ZARAR VERME KASTIDIR’
TİHV Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri Afrin bombardımanını değerlendirdi.
Afrin’deki Avrin Hastanesi’nin bombalanmasına tepki gösteren insan hakları savunucuları, “Bir yerde hastane olup olmadığını bile bilmek mümkün. Onu bombalayanların da bunu bilmesi mümkün. Dolayısıyla hastanelerin bombalanması oradaki sivillere kasten zarar vermedir” dedi.
Afrin kent merkezinin bombalanması 57’nci gününde devam ediyor. 20 Ocak’tan bu yana yüzlerce yaralıya müdahalenin yapıldığı Afrin kent merkezindeki Avrin Hastanesi gece bombalandı. En az 9 kişinin yaşamını yitirdiği hastanede hasar meydana geldi. Kent merkezi ve hastanenin bombalanmasına İstanbul’daki insan hakları örgütleri tepki gösterdi. Savaşın olduğu bir yerde sivillerin zarar görmemesinin ihtimal dışı olduğunu ifade eden İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri, “Yeni nesil silahlar, uzaktan patlatılan silahlar ve bombaların düştüğü yerlerde kimlerin yaşadığına dair tespitler yapmak mümkün değil” dedi.
‘SİVİLLERE ZARAR VERME KASTI VAR’
Hastanelerin bombalanmasının çok daha farklı bir şeye işaret ettiğinin altını çizen Yoleri, “Çünkü bir yerde hastane olup olmadığını bile bilmek mümkün. Onu bombalayanların da bunu bilmesi mümkün. Dolayısıyla hastane gibi savaşlarda dahi dokunulmaması gereken bir yerin bu şekilde bombalanıyor olması, burada bir bombalama kastının olduğunu, dolayısıyla da hastanedeki sivil insanlara zarar verme kastının da olduğunu düşündürtüyor” diye kaydetti.
‘ULUSLARARASI KURALLARA UYULMALI’
Hastanelerin bombalanmasının ve sivillerin öldürülmesinin savaş koşullarında dahi kabul edilebilecek bir şey olmadığını vurgulayan Yoleri, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Pek çok uluslararası sözleşmesi var, bu uluslararası sözleşmelere uyulması gerekir. Ama maalesef tüm bu kuralların ve insani olarak yapılması gereken şeylerin yapılmadığı bir süreç gözlemliyoruz. Kaç tane sivilin yaşamını yitirdiğine dair yerel kaynaklar açıklama yapıyor. Bunlar sayının çok yüksek olduğunu işaret ediyor. Bu sebeple tabi ki sivillerin yaşamını yitirmesi insanları rahatsız eden bir şeydir. Ama aslında bakarsanız savaşın tamamı, çatışmalı ortamların tamamı, insan varlığını tehdit eden şeyler. O yüzden de Afrin’de yapılan bu şey insanı açıdan kabul edilebilecek bir şey değil.”
‘İNSANLIĞA KARŞI SUÇTUR’
Savaş koşullarında dahi sağlık kuruluşlarının mutlaka korunması, herhangi bir zarara uğramaması gereken alanlar olduğunu vurgulayan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı, bunun dikkate alınmadığını belirtti. Fincancı, “Ancak bütün bunlara rağmen biliyoruz ki Afganistan’da da benzer şeyler oluyor. Suriye’de daha önceki saldırılarda da benzer şekilde sağlık kurumları ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar gerçekleşti. O nedenle böyle bir saldırının kabul edilmesi mümkün değildir. Sağlık kurumlarına yönelik saldırılar ve bununla ilgili uluslararası sözleşmelere aykırı tutum almayı, hak ihlali olarak tanımlamak mümkün. Aynı zamanda sivillerin yaşadığı yerlere özellikle savaş silahlarıyla saldırmak, benzer şekilde insanlığa karşı suçlar kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor. Sivillere ve sağlık kurumlarına saldırı, hiçbir koşulda kabul edilebilir değildir” diye konuştu.
‘GÖÇ DURUMU İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’
Fincancı, “Biz daha önce, hem sağlık örgütümüz hem de hekimler olarak savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğunu söylemiştik. Sağlık kurumunun bu saldırıya uğraması halinde, orada yaşayan insanların sağlık hizmeti almasıyla ilgili de ciddi sorunlar yaratacağını biliyoruz. Öncelikle bu savaşın ciddi anlamda sıkıntıları olacağı muhakkak. Üstelik insanların yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalması, göçe zorlanması, yerinden edinmişlik, hepimiz biliyoruz ki çok zorlu bir süreç. Zaten çok ciddi anlamda yerinden edinme, insanların üzerinde olumsuz etkileri olan bir durumdur. Biz daha önce de bölgede pek çok zorunlu göçlere şahit olduk. Sağlıktan barınmaya, beslenmeye ve eğitime olanaksızlık içerisinde olduklarını gördük. Bunun tekrar yaşanması muhtemeldir. Dolayısıyla nüfus hareketliliğinin aynı zamanda ve belli bölgelerde yoğunlaşmasının temel gereksinimlerden yoksunluk anlamına geleceğini söyleyelim” şeklinde konuştu.
BOMBALANAN HASTANENİN GÖRÜNTÜLERİ DE ORTAYA ÇIKTI
TSK ve bağlı ÖSO güçleri tarafından dün gece hedef alınan kent merkezindeki Avrîn Hastanesi’ne dair görüntü ve fotoğraflar da saldırıyı doğruladı. Paylaşılan görüntü ve fotoğraflarda hedef alınan hastanenin girişindeki tabelası açık biçimde görülüyor. Arapça ve Kürtçe tabelada “Hemu beşen tenduristiyê (Sağlığın tüm bölümleri)” yazılı. Gerçekleştirilen saldırıda hastanenin dış duvarlarının hedef olduğu ve yıkıldığı açıkça görülüyor.
Mezopotamya Ajansı

تعليقات