Dolar yükseliyor, Türk Lirası batiyor

 Dolar yükseliyor, Türk Lirası batiyor.


Türkiye ile ABD arasında yaptırıma varan krizle birlikte Türk Lirası'ndaki değer kaybı hızlandı. Hafta başından bu yana 6.12-6.27 seviyeleri arasında hareket eden dolar/TL, bugün 6.71 seviyesini gördü. Böylece TL, Ağustos ayında yüzde 30.1 değer kaybetti.
Washington ile Ankara arasında yaşanan papaz Andrew Brunson krizi dolayısıyla TL'deki değer kaybı sürüyor. Dokuz günlük Kurban Bayramı tatili sonrası haftaya 6.12'yle başlayan dolar, son dört günde TL karşısında düzenli olarak yükseldi. ABD doları gün içinde 6.71 seviyesinden işlem görürken, Euro da 7.85'i test etti.
Hafta başından bu yana yukarı yönlü hareketliliğini sürdüren kurda dün, Almanya'nın Türkiye'ye acil finansal yardımı değerlendirdiği haberleri 6.15 seviyesine gerileme sağlamıştı. Ancak Alman yetkililerin bu iddiaları yalanlaması ve Moody's'in 18 Türk bankası ve 2 finans şirketinin kredi notunu düşürmesi kurda bu sabah tansiyonu tekrar yükseltti.
Temmuz’da yüzde 15,85'e gelen enflasyonunsa Ağustosta yüzde 17'lere çıkması bekleniyor.
Türkiye, Arjantin'i geçti
25 Temmuz'da ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in, Brunson'ın serbest bırakılması çağrısı yaptığı tarihte dolar 4.7480 lira seviyesinden işlem görüyordu. ABD'nin Türkiye'ye yaptırım kararı almasıyla birlikte yükselişe geçen dolar 12 Ağustos'ta 7.2393 liraya kadar yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Dolar geçen yıl bugün 3.46 seviyelerindeydi.
TL, ağustos ayında yüzde 30.1 değer kaybetti
TL'nin Ağustos ayında yaşadığı değer kaybı, ekonomik krize sürüklenerek Uluslararası Para Fonu (IMF) ile masaya oturmak zorunda kalan Arjantin'in para birimi Peso'yu da geçti. TL, Ağustos ayında yüzde 30.1 değer kaybetti. Yıl boyunca Arjantin Pesosu ile sık sık karşılaştırılan TL'nin dolar karşısında bu yıl yaşadığı kayıp daha büyük oldu. Böylece devam eden yapısal sorunlar ve son dönemde riskleri artıran ek gelişmelerle TL, 2018 başından bu yana en kötü performans gösteren gelişen ülke parası oldu.
Türk Lirası’ndaki değer kaybı Efrin-Cerablus hattını da etkiledi
Türk Lirası’nın diğer para birimleri karşısındaki değer kaybı yalnızca Türkiye’yi değil, Suriye’de Türkiye’nin genel olarak kontrol ettiği bölgeleri de etkiledi.
Efrin-Cerablus hattında yer alan ve Türkiye’nin kontrolünde bulunan yerlerde esnaf, tıbbi yardım ekipleri ve Türkiye’nin desteklediği ÖSO üyeleri durumdan etkilendiklerini belirtiyor.
Türkiye Suriye’de kontrol ettiği bölgelerde sağlık ve eğitim hizmetlerine destek veriyor. Yerel polisleri de eğiten Türkiye, bu bölgelerdeki muhalif grupların düzenli bir askeri güç haline gelmesine de yardım ediyor.
Bölgedeki esnaf ve iş adamları da Lira’nın değer kaybından etkilenmiş. Toptancılar günde 2-3 bin dolar kazanırken, şimdi kazançları bin doların altına düşmüş. Esnaf, bayramda bile piyasanın canlanmadığını belirtiyor.

تعليقات