Kerkük, Peşmerge idaresine bırakılacak

Kerkük, Peşmerge idaresine bırakılacak

Irak’ta hükümetin kurulamaması ve bölgedeki silahlı militanların varlığı Kürdistan Bölgesi ile ABD arasında son zamanlarda yoğunlaşan diplomatik sürece neden oldu. Ancak bölgesel istikrar için yapılan görüşmeler Türk medyasına farklı yansıdı. Hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak Gazetesi, yeni bir iddiayı sayfalarına taşıdı. Gazete, “Türkiye ve Irak’ın, Barzani’yi bypass edecek Ovaköy-Bağdat hattında mutabakata varması ABD’yi panikletti. ABD’nin Suriye’deki temsilcisi Brett McGurk, Irak'ta Erbil'de Mesud Barzani, Süleymaniye'de ise Qubad Talabani ve aşiretlerle görüştü. McGurk, Kerkük’ün işgaliyle Irak-Türkiye sınırının ABD ve Peşmerge’nin kontrolüne girmesi için ortak çalışmayı önerdi” diye yazdı.
Erbil-Washington hattında gerçekleşen görüşmeler, Türkiye’de yayın yapan ve hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak Gazetesi’ne farklı yansıdı.
Gazetede dün (30.08.2018) "Ovaköy paniği" başlığıyla yayınlanan, görüşmelerin arka planının bir kısmı iddialara göre şöyle gelişti:
"Türkiye ve Irak arasındaki üst düzey görüşmelerde mutabakata varılan Ovaköy-Bağdat Hattı, ABD’yi paniğe sevk etti. Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin Ankara temasları sonrası harekete geçen ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye ve Irak Özel Temsilcisi Brett McGurk, başta Barzani ve Talabani olmak üzere bölgede bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerde McGurk, Türkiye-Irak ve Irak-Suriye sınırlarının ‘Bağdat güçlerinden temizlenerek güvenliğin Amerikan askerleri ve Peşmerge’ye devredilmesi’ konusunda aşiretlerden yardım istedi.
Türkiye’den Irak’ın başkenti Bağdat’a açılacak alternatif Ovaköy hattının ilk ayağını teşkil eden ‘Telafer’, McGurk ve beraberindeki heyetin bölgedeki temaslarında özel konu başlığı olarak yer aldı. Farklı kitle temsilcilerinin önderleriyle Kerkük’te yapılan toplantıda açıkça Telafer’in Irak ordu güçlerinden temizlenerek ABD kontrolüne gireceği iddia edildi. McGurk sözkonusu toplantıda Telafer Askeri Havalimanı’nda İran askerleri ve İran yanlısı Haşdi Şabi milislerinin bulunduğunu, ABD güçlerinin Telafer Havalimanı’nı bu unsurlardan temizleyerek kontrolü ele geçirmek istediğini söyledi.
'Sınır hattına ABD askeri'
Brett McGurk tarafından organize edilen ve ABD’li 3 üst düzey ismin de katıldığı toplantılarda Türkiye ve Suriye sınırlarının ‘Amerikan askerlerinin desteğiyle Peşmerge güçlerine devredileceği’, Washington’un bu konuda kararlı olduğu ifade edildi. Brett McGurk 4 gün boyunca bölgede görüşme trafiği sürdürürken, ABD’li dışişleri ve savunma heyeti bir hafta daha Kuzey Irak’ta kalarak farklı kesimlerle görüşmeyi sürdürdü.
'Kerkük, Peşmerge idaresine bırakılacak'
Görüşmelerde ‘tartışmalı alanların taksimi’ de yeniden ele alındı. McGurk şu an Musul ve Kerkük’te 40 bin İran yanlısı milis bulunduğunu, Irak ordusunun yüzde 80 oranında Şii militanlardan oluştuğunu ve İran güdümlü olduğunu belirtti. McGurk, bölgenin ABD öncülüğünde Haşdi Şabi’den temizlenmesi konusunda tüm kesimlere işbirliği teklifinde bulundu. Irak’ın Türkiye ve Suriye sınırlarının tamamen ABD kontrolüne geçmesi sonrası Peşmerge’ye devredileceğini söyleyen McGurk, bir sonraki adımın ise Kerkük olacağını ve yine Kerkük’ün de Peşmerge idaresine bırakılacağını söyledi.
Türkiye ve Irak arasında varılan Ovaköy-Bağdat yolunun açılması mutabakatı sonrası bölgeye giden Brett McGurk, 4 gün boyunca Şabek, Türkmen, Arap, Kürt ve Hıristiyan temsilcilerle görüştü. Erbil'de Barzani, Süleymaniye'de ise Kubat Talabani ile görüşen McGurk'e ABD'den gelen 3 kişilik savunma ve dışişleri heyeti de eşlik etti."

تعليقات