İsviçreli siyasetçi, "Türkiye işgalindeki Efrin'de zeytinlikler, Türk güçleri ve desteklediği militanlar tarafından yağmalanıyor.
Türkiye’nin 20 Ocak 2018’de ÖSO ile birlikte operasyon başlattığı ve 18 Mart’ta kent merkezine girdiği Efrin’de zeytinlere el konulması İsviçre Parlamentosu’nda gündeme getirildi. İsviçre'de Muhafazakar Demokrat Partili milletvekili Bernhard Guhl, Efrin'den Türkiye'ye getirilen zeytinin işlenerek Avrupa Birliği (AB) ülkelerine satıldığı iddialarını Parlamento gündemine taşıdı.
Parlamento'da hükümete soru yönelten Guhl, Türkiye'nin bölgedeki zeytinlikleri "yağmaladığını", elde ettiği zeytini işleyerek, Suriye iç savaşında desteklediği militanlara mali destek sağlamak amacıyla ve haksız bir şekilde Türk malı etiketiyle AB pazarına sürdüğünü savundu.
İsviçreli siyasetçi, "Türkiye işgalindeki Efrin'de zeytinlikler, Türk güçleri ve desteklediği militanlar tarafından yağmalanıyor. Çaldıkları zeytini İspanya'ya satıyorlar." ifadelerini kullandı.
Bernhard Guhl, İsviçre Ulusal Parlamentosu'na bu ticaretin ve elde edilen potansiyel gelirin soruşturulması için çağrı yaptı.
Publico: Efrin'deki zeytin bölgede işlenerek Türkiye'ye getiriliyor
Öte yandan İspanyol gazetesi Publico da konuyla ilgili bir haber yayımladı. Euronews’in çevirisine göre; haberde, Türkiye'nin Efrin'deki zeytini bölgedeki tesislerde işleyerek elde ettiği zeytinyağını Türkiye'ye taşıdığını, burada Türk ürünü olarak etiketledikten sonra bazı aracı şirketleri kullanarak ihraç ettiğini iddia etti.
Gazete, haberinde ürünün ihraç edilmeden önce Türkiye'de üretilen zeytinyağıyla karıştırıldığını ve Türk malı olarak etiketlendiği iddialarına yer verdi.
İspanyol gazetesinde ayrıca İsviçreli milletvekili Bernhard Guhl'un, "Sonuç olarak Almanya'ya ya da İspanya'ya satılması önemli değil. Şirketlerin çalıntı zeytin ya da zeytinyağı ticareti yapıp yapmadığının soruşturulmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum" sözlerini sayfalarına taşıdı.
Türkiye Tarım Bakanı: Gelirlerin bize geçmesini istiyoruz
Geçen kasım ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken bu konudaki eleştirileri yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Efrin'de biz gelirlerin bir şekilde bize geçmesini istiyoruz, bu hâkimiyetimiz olan bölgede. O sebeple tarım kredi kooperatiflerine 5 bin tonluk bir görev yazılmıştır ve bu görev için kapılar açıldı ve şu ana kadar giren 600 ton ürün var. 200 bin tonluk zeytinyağı rekoltesinde bunları konuşuyor olmamız hakikaten çok ayıp ve çok komik” şeklinde konuşmuştu.
Comments
Post a Comment