Kürtdistan partilerinden Şeyh Said için anma mesajı

 Kürtdistan partilerinden Şeyh Said için anma mesajı .


Kürdistani Partiler, Şehy Said’i anarak, “Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilmelerinin 93’üncü yıldönümünde, and içeriz ki yollarını terketmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Azadi Hareketi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Demokratlar Platformu (PDK) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), ortak bir bildiri yayımlayarak, Şeyh Said’i idam edilişinin 93’üncü yılında andı.
Bildiride, 93 yıldır Kürt sorununun çözülmediği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
“Bazı küçük değişikliklere karşın, devletin dini ve etnik gurupların inkârı ve asimilasyonu üzerine bina edilen resmi politikası olduğu gibi duruyor. Kürtçe bugün de özgür değil, Kürt halkı kendi ülkesinde siyasi bir statüye sahip olmadan yaşıyor.”
93 yıllık sorun
Kürt sorununun halen “terör sorunu” olarak görüldüğü belirtilen bildiride, şöyle denildi:
“Bu amaçla Kürdistan büyük bir kışla haline getirildi ve militarizm her geçen gün güçleniyor. Türk devleti bugün de sadece Kuzey’de değil, tüm Kürdistan’da Kürdistan halkına karşı, diğer parçaları tehdit ediyor, saldırılar düzenliyor, işgal ediyor. 93 yıl önce olduğu gibi bugün de Kürt yurtseverleri tutuklanıyor, mahkeme ediliyorlar.”
Şeyh Said ve arkadaşlarının mezarlarının nerede olduğunun bilinmediğine dikkat çekilen bildiride, “mücadeleyi sürdüreceğiz” mesajı şu ifadelerle dile getirildi:
“Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilmelerinin 93’üncü yıldönümünde, Kürdistanlı parti ve örgütler olarak and içeriz ki yollarını terketmeyeceğiz, onlar ve öteki Kürdistanlı şehitlerin uğruna can verdikleri hedeflere ulaşmak için mücadeleyi sürdüreceğiz. Kürdistanlı parti ve örgütler olarak, bir kez daha Türk devletini Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerini açıklamaya çağırıyoruz.”
Şeyh Said
Şeyh Said, 1865 yılında Elazığ’ın Palu ilçesinde doğdu. İleriki yaşlarında babasının bazı işlerinden dolayı Hınıs’a yerleşti. Burada babası ve dedesinden aldığı eğitimle Kur’an-ı Kerim ve birçok dini ilimi öğrendi.
29 Haziran 1925 Pazar sabahı, Şeyh Said ve arkadaşları mahkemeye çıkmadan Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda çekiç, testere ve keser sesleri duyulmaya başlanmıştı. Hazırlanan darağaçlarının nizami olması yani aynı boyda olması için testere ile kesilerek eşitleniyordu.
Kurulan idam sehpalarının hemen karşısında Ankara’dan gelen konukların, eşlerinin ve çocuklarının idam törenini izlemeleri için tribün inşa ediliyordu.
Herşey hazırlandıktan sonra geceyarısı hapishaneden zincirlenerek getirilen Şeyh Said ve arkadaşları tek tek üstlerine beyaz gömlek giydirilerek idam edildi.
İstiklal Mahkemesi tarafından Şeyh Said ve 47 arkadaşının 29 Haziran 1925’te Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda idam edilişlerinin üzerinden 93 yıl geçti.

تعليقات