کشف بقایای روستایی شش‌هزار ساله در شرق کردستان

کاوشگران در محوطه‌ی باستانی در اورامان کردستان، آثاری از روستایی متعلق به دوران "مس‌سنگی" را پیدا کردند که شش هزارسال قدمت دارد. دوران "مس‌سنگی" اولین دوره در عصر فلزات محسوب می‌شود.

کاوش‌های باستان‌شناسی در محوطه‌ی باستانی "سرچم" از توابع شهرستان سروآباد در استان کردستان ایران به کشف بقایایی از روستایی منجر شد که بیش از ۶هزارسال قدمت دارد.
امیر ساعد موچشی، سرپرست تیم کاوش در این محوطه‌ی باستانی به خبرگزاری دانشجویان ایران گفت که بررسی بقایای کشف‌شده نشان می‌دهد که روستا متعلق به دورانی است که باستان‌شناسان از آن به‌عنوان دوران "مس‌سنگی" یاد می‌کنند.
سرپرست تیم کاوش در این محوطه باستانی به "ایسنا" گفت که این کشف تازه این امکان را به پژوهشگران می‌دهد تا درباره‌ی نحوه‌ی معیشت مردم در این دوران، سنت‌های فرهنگی و ارتباطات آن‌ها به دانسته‌های بهتری دست یابند.
امیر ساعد موچشی همچنین گفت که در کاوش‌های تازه که از یک سال قبل در این منطقه شروع شده است به نشانه‌ها و آثاری از دوران پارینه‌سنگی و عصر آهن نیز دست یافتند. او تاکید کرد که این نشانه‌ها ارزش و اهمیت "غنای باستان‌شناسی" در این منطقه از استان کردستان ایران را نشان می‌دهد.
دوره‌ی موسوم به "مس‌سنگی" دورانی در هزاره‌ی پنجم و چهارم پیش از میلاد است و در این دوران استفاده از ابزار و ادوات مسی در فرهنگ‌های جنوب شرقی اروپا و آسیای غربی آغاز شد.
پیش از این در شمال ایران و جنوب ترکمنستان نشانه‌هایی از تمدن‌های این دوران باستانی پیدا شده بود. اما تاکنون در منطقه‌ی باستانی اورامان نشانه‌هایی از این دوران با این قدمت طولانی پیدا نشده بود.
باستان‌شناسان می‌گویند مس اولین فلزی است که انسان به خواص‌اش پی برد و برای بهبود زندگی خود از آن استفاده کرد. به همین‌دلیل عصر فلزات، با دوران مس شروع می‌شود.


بیشتر بخوانید:

امیر ساعدموچشی سرپرست کاوش در محوطه باستانی سرچم با اعلام این خبر تصریح کرد که این روستای کهن مربوط به دوره‌ای است که باستان شناسان آن را دوره مس‌سنگی می‌خوانند.

به گفته او، در کاوش‌های به عمل آمده در این محوطه آثاری شامل سفال، ظرف سنگی، ابزار سنگی، بقایای استخوان حیوانات و بقایای معماری کشف شده است.

وی افزود: سفال‌های به دست آمده در سرچم شامل نمونه‌هایی با پوشش قرمز، نخودی و سفال‌های با تزیین فشاری انگشتی و منقوش هندسی اند که به سنت سفال دالما و تعداد محدودی نیز به سنت سه گابی تعلق دارند.

به گفته کاوشگر این مکان، تا پیش از شناسایی محوطه سرچم اطلاعاتی از سکونت‌های دوره مس و سنگ میانی در منطقه اورامان وجود نداشت وتاکنون روستایی با این قدمت در منطقه اورامان شناسایی نشده بود.

این باستان شناس افزود: کاوش‌های اخیر می‌تواند اطلاعات مفیدی درباره نحوه معیشت، سنت‌های فرهنگی و ارتباطات آن‌ها را در اختیار پژوهشگران قرار دهد.

ساعد موچشی خاطرنشان ساخت که در این کاوش‌ها آثاری از سکونت عصر آهن مربوط به سه هزار سال پیش نیز نمایان شده که نشان از مورد استفاده قرار گرفتن این ناحیه در دوره یاد شده دارد.

او تصریح کرد: کاوش اخیر بخشی از مجموعه کاوش‌های باستان‌شناسی گسترده‌ای است که به هدایت دکتر فریدون بیگلری در منطقه اورامان، خصوصاً در دره رودخانه سیروان در حال انجام است.

او افزود:این کاوش‌ها در طول یک سال گذشته باعث شناسایی مکان‌های متعددی از دوره‌های پارینه‌سنگی، مس‌سنگی، عصر آهن و ادوار اسلامی‌شده که نشان‌دهنده غنای باستان‌شناسی این بخش از استان کردستان است که تا پیش از آغاز این کاوش‌ها اطلاعات اندکی از پیشینه کهن آن وجود داشت.

مجوز کاوش در محوطه باستانی سرچم توسط ریاست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری صادر شده است.

Comments