Demokratiske kurdere kjemper mot prestestyret i Iran

Demokratiske kurdere kjemper mot prestestyret i Iran
Siden våren har kurdere i den iranske delen av Kurdistan igjen begynt med væpnet kamp mot det iranske skrekkregimet til til det sjamuslimske prestestyret. Kampene skjer i følge Fox News i regi av det kurdiske demokratiske partiet i Iran (KDPI). Det har i det siste vært daglig kamper mellom det islamsk regimet og peshmerge, de militære kurdiske styrkene i Nord Irak.
Den egelske nettavisen Rudaw, som drives av Rudaw Media Company i Erbil, hovedstaden i den autonome kurdiske regionen av Irak, meldte søndag om at
Iran har begynt beskytningen inne i Kurdistan-regionen under påskudd av tilstedeværelsen av styrker og baser som tilhører kurdiske demokratiske partiet Iran. Fem sivile har blitt såret i angrepene, inkludert tre barn. Fox News bekrefter opplysningene.
En kurdisk talsmann forteller til Rudaw at «iranske bombardement av grenseområdene i Kurdistan-regionen har såret to barn, en kvinne og en mann.» Deres skader er ikke kritisk, og de er nå i en god helse,» legger han til. Han forteller også at en rekke ambulanser og en førstehjelpspersonell stormet til grenseområdene hvor angrepene fant sted, for å hjelpe folk som angivelig rømmer regionen på grunn av det intense bombardementet.
En Rudaw-korrespondent rapporterer at fem eller seks bomber ble sluppet i løpet av ett minutt søndag morgen noen få kilometer innenfor grensene til den kurdiske regionen i Irak. Beskytningen har skremt den lokale befolkningen. Iran har beskutt flere grenseområder med artilleri. I et tilfelle ble to gjetere skadet. Beskytningen har forårsaket flere større branner i områder der jordbruk er den dominerende næringen.
Et vitne i området rapporterte om at et iransk militært helikopter fløy svært lavt langs grensen. Det antas at flyet ga informasjoner til styrker på iransk side av grensen før avfyringen artilleri inn i Kurdistan-regionen. Tyrkia har tidligere flere ganger skutt inn i det kurdiske området, målrettet mot Det kurdiske arbeiderpartiet, PKK, men dette skal være første gang på 10 år at Iran angriper grenseområdet med artilleri.
I følge den amerikanske tenketanken Clarion Project har Det Kurdistans Demokratiske Partiet i Iran (PDKI) bekreftet at seks av deres krigere ble drept i en kamp med den iranske revolusjonsgarden, presteregimets elitesikkerhetsstyrke. PDKI hevder at deres geriljastyrker ble beskutt først i byen Shno i det nordvestlige Iran. Regimet i Iran har også bekreftet kampene, skriver Clarion Project.
Det kurdiske partiet ble stiftet i 1945 og er i dag ledet av Mustafa Hijri, som sier deres mål for det iranske Kurdistan er å «bli et fyrtårn av demokrati for regionen.» Det kurdiske demokratiske partiet følger en sekulær-demokratisk ideologi og har anslagsvis 2.000 krigere i grenseområdet mellom Iran og Irak.
Qarani Qadiri, en politisk analytiker fra iransk Kurdistan, mener at sammenstøtene markere «begynnelsen på en ny modell av væpnet kamp» fra kurderne mot regimets styrker i byene, i tillegg til fjellene hvor sammenstøtene normalt skjer.
Kurderne utgjør ca 15% av befolkningen i Iran, men de er konsentrert langs den vestlige grensen, noe som i følge den amerikanske tenketanken gir dem en demografisk fordel over det upopulære regimets styrker i område. Vellykket motstand fra kurderne kan gi en gnist til opprør også fra andre undertrykte minoriteter i Iran som står for omtrent halvparten av landets befolkning, inkludert Azeris (15-25% av befolkningen). Mange Azeris ønsker gjenforening med landet Aserbajdsjan.

http://www.frie-ytringer.com/2016/06/28/demokratiske-kurdere-kjemper-mot-prestyret/

تعليقات