ABD'nin üst düzey isminden YNK yorumu: İran'ın hegemonyası altındalar

  ABD'nin üst düzey isminden YNK yorumu: İran'ın hegemonyası altındalar
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Suriye özel danışman James Jeffre, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin(YNK) İran’ın hegemonyası altında olduğunu ve siyasi hayatı boyunca böyle bir  etkileşim görmediğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Suriye özel danışman James Jeffre’nin 18.10.2017 tarihinde Washington’da Turkish Heritage Organization panelinde yaptığı bir konuşmada YNK’nin büyük kısmının İran’ın hegemonyası altında olduğunu söylediği ortaya çıktı.
2018  Ağustos ayında ABD’nin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Suriye özel danışmanlığı görevine atanan Irak ve  Türkiye eski ABD Büyükelçisi James Jeffre’nin Washington’da katıldığı bir panelde Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi partilerin durumuna ilişkin yaptığı değerlendirmelerin videosu yayımlandı.
James Jeffre gazetecilerin 'YNK lider Mam Celal’in ölümü sonrası PDK ile YNK arasındaki ilişkileri ve her iki partinin Süleymaniye ile Erbil’deki durumunu nasıl değerlendirdiğine' ilişkin soruya “Kürdistan Yurtseverler Birliği(YNK)  kendi içinde birkaç parçaya bölünmüş durumda. Büyük kısmı İran’ın hegemonyası altında. Uzun siyasi geçmişi olan bir yetkili olarak söylüyorum;  hayatımda  hiçbir hegomanyanın başka bir gücü bu kadar güçlü bir hegemonya ve etki altına alma durumu ile ilk kez karşılaşıyorum” şeklinde yanıtladı.
“Bu durum, Kürdistan ile ilgilendiğim dönemden beri görmediğimiz yeni bir gerçek” diyen Jeffre, “Eskiden her ne kadar her iki parti arasında çatışma olsa da aralarında ittifak ve işbirliği kurmanın zemini vardı. Talabani'nin YNK'si ile  Barzani'nin PDK'sinin 1996'da  birbirleri ile savaşırken ve Irak-İran- Türkiye’yi bu savaşın içerisine çekerken dahi kendi aralarında ittifakı çok hızlı bir şekilde kurabilen uyumlu örgütlerdi. Ancak şimdi olanların  tamamen yeni bir durum olduğunu düşünüyorum.  Çünkü hepimiz Kürdistan'ın ortak yönetiminin buna dayanmadığını varsaymıştık” yorumunu yaptı.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Suriye özel danışman James Jeffre’nin yaptığı konuşma 16 Ekim 2017 tarihinde  Kerkük olmak üzere diğer Kürdistan idaresi dışında kalan Kürt bölgelerinin YNK içerisindeki bir kliğin İran Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani ve Iraklı bazı yetkililer ile yaptıkları anlaşma sonrası işgal edilmesinden 2 gün sonrasına denk gelmesi dikkat çekiyor. James Jeffre’nin bu yorumu o dönem yaşanan ulusal ihanet üzerine yaptığı anlaşılıyor.
James Franklin Jeffrey kimdir?
1946 yılında dünyaya gelen Amerikalı diplomat James Franklin Jeffrey George W. Bush başkanlığı döneminde Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevini  yapmış, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara, Irak ve Arnavut Büyükelçiliği görevlerinde bulunmuş iyi derecede Almanca, Fransızca ve Türkçe bilmektedir.
Daha önce de çeşitli görevler dolayısıyla da Türkiye'de bulunan Jeffrey, son olarak Amerikan Dışişleri Bakanlığı Suriye Özel Temsilciliği görevini yürütmekteydi.

تعليقات