PDK'li Hewramî'den İran Dışişleri Bakanı'na 'Kürdistan bayrağı' tepkisi

PDK'li Hewramî'den İran Dışişleri Bakanı'na 'Kürdistan bayrağı' tepkisi.

Kürdistan Parlamentosu seçimlerinde PDK Listesi’ne başkanlık eden Hêmin Hewramî, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’ye yanıt verdi. Hewramî, “Kürdistan bayrağı her Kürt için bir onur meselesidir” dedi.   
Kürdistan Parlamentosu seçimlerinde PDK Listesi’ne başkanlık eden Hêmin Hewramî,  kişisel Facebook hesabından İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in Celal Talabani’nin Kürdistan bayrağı önünde eğilmesi nedeniyle İran Parlamentosu’nda yaptığı konuşmaya tepki gösterdi.
 PDK’li Hêmin Hewramî " İran Dışişleri Bakanı’nın böyle bir açıklama yapması büyük bir talihsizliktir” dedi.
"Kürdistan bayrağının asılması her Kürt içün bir onurdur” diyen Hewramî, Mam Celal’in cenazesinin organizasyonunu Talabani ailesi tarafından yapıldığını Başkan Barzani’nin bu konuda herhangi bir girişiminin olmadığını hatırlattı.
Kürdistan bağımsızlık refarandumuna ilişkin Zarif’in sarf ettiği sözlere ilişkin ise PDK’li Hewramî,  “Referandum her milletin kendi kaderini demokratik ve barışçıl bir şekilde belirlemesinin en doğru yoludur. Bu karar Kürt halkınındır. Eğer bir yalnışlık sözkonusu olsaydı Kürt halkı referandumda %93’ü bağımsızlığa ‘Evet’ oyu kullanmazdı. Yalnışlık Kürt milletinin bu barışçıl ve demokratik hakkına karşı yapıldı!” ifadelerini kullandı.
Kürdistan bağımsızlık referandumunun üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala bu şekilde gündeme gelmesinin şaşırtıcı bir durum olduğuna dikkat çeken Hewramî, “Kürdistan halkının bu şekilde meşru olmayan bir şekilde gündeme getrilerek İran’ın iç sorunları gizlenemz. Çözüm de olmaz” dedi.
Ne olmuştu?
İran Parlamentosu’nda Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Urmiye Milletvekili Nadir Qazipur arasında Kürdistan bayrağıyla ilgili polemik yaşanmıştı.
İran Parlamentosu’ndaki oturumda Urmiye Milletvekili Nadir Qazipur, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’i eski Irak Cumhurbaşkanı ve Kürt lider Celal Talabani’nin cenaze töreninde Kürdistan bayrağına sarılı tabutun önünde saygı duruşunda bulunduğu için eleştirmişti.Qazipur, Zarif’i Kürdistan’ın bağımsızlık referandumuna destek verenlerin bulunduğu bir ortamda Kürdistan bayrağı önünde saygı duruşunda bulunmakla İran’ın muhaliflerine göre hareket etmekle suçladı.İran Dışişleri Bakanı Zarif ise, kendisinin Talabani’nin cenaze törenine İran Devrim Muhafızları, Kudüs Gücü ve İran Yüksek Güvenlik Konseyi’nin bilgisi ve desteğiyle katıldığını söyleyerek, “Biz Kürdistan referandumuna karşıydık. Cenaze töreninde bağımsızlık referandumuna karşı olanlar da vardı” ifadelerini kullanmıştı.

تعليقات