Yüce Rabbimiz, biz insanlara sayısız nimetler ihsan etmiş.
#Afyonkarahisar #Ekonomi ve #Sosyal #Yapi
Tarım:
İlimiz genel yapı itibariyle bir yayla karakteri taşır.İlin toplam yüzölçümü 1.423.000 hektardır. Bunun 628,327 hektarı kültüre elverişli arazi 230,303 hektarı çayır, mera; 216,018 hektarı orman,fundalık; 312,839 hektar da tarım dışı arazilerdir.
İlin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlimizde hububat , sanayi bitkileri daha geniş bir alan da ekilmektedir.
Bitkisel ürünlerden hububat, patates, ayçiçeği,haşhaş, şakerpancarı ile sebze ve meyveler yetiştirilmekte olduğundan, bitkisel üretimden elde edilen ürünler, ilde mevcut un,yem,yağ, malt ,alkoloid ve meyve suyu gibi fabrikalarda ham madde olarak kullanılmadadır. İlimizde tarıma dayalı sanayi sektörü gelişmiştir.
Meyvecilik ve Sebzecilik:
Son yıllarda özellikle kiraz,elma ve vişne üretiminde büyük bir artış olmuştur. Üretimin bir bölümü yurtdışına ihraç edilmektedir. Sebze üretimi ise ilin iç ihtiyacını karşılayacak seviyededir.
Mermercilik:
Mermer tarihin ilk çağlarından itibaren Afyon için önemli bir ekonomik madde olmuştur.
Mermercilik son yıllarda farkına varılmaya çalışılan , gelişen ülkemizde kullanım alışkanlığı ve yaygınlığı artan konumdadır.
Türk mermerinin içerde ve dışarıda tanınmasıyla mimaride estetik ve tabii malzeme olarak kıymeti kavranmıştır. Turistik tesislerde çevre tanzimi,şehirlerde peyzaj mimari anıt ve süslemecilikte kullanımıyla estetik kazandırmaktadır. Mermer yekpare kullanıldığı gibi bakır,alüminyum, metal, ahşap çini,mozaik ve çelikle kullanımı sonucunda değişik şekilde de kullanıldığı yere otantik görünüş sağlamaktadır.
Hediyelik eşya ve el sanatlarında ocak,lavabo, mutfak tezgahı, masa ve masa üstü sehpa (yuvarlak, oval, elips, dikdörtgen, kare, asimetrik) süs ve büro malzemesi, satranç takımı, abajur, aplik, avize, saksı, vazo, metalli ve metalsi sigara küllüğü, şekerlik, fincan , likör takımı, çerçeveler, kurnalar ve daha çok çeşitli eşyalar üstün kabiliyetli ustalar eliyle şaheserler yapılmaktadır.
Afyon mermerlerinin tane çapları, damarları ve görünüşleri de yer yer değişiktir. Bu farklara göre taşlara beyaz,pamuk beyaz, beyaz sarı, pembe sarı, gri, menekşe, kaplan postu, güvercin göğsü ve gök mermer gibi adlar verilmiştir.Bunlar arasında en çok işlenen cinsler Afyon kremi,Afyon sarısı, Afyon sumakisi, Afyon duman kiri, Afyon bulgurlusu ve kaplan postu çeşitleridir.Bacasız sanayi olarak adlandırılan mermer işlemeciliği her geçen gün gelişmekte, mermer sanayii dallarına bilinçli bir şekilde yatırım yapılmakta ve artık beyaz altının değeri daha iyi anlaşılmaktadır.
Sanayi:
Afyon, önemli coğrafi konumuna rağmen yıllarca sanayileşme sürecine girememiştir. Son yıllarda özellikle Afyon, özel sektöründe yatırımlara yönelmesiyle sanayileşmede yeni bir döneme girmiştir.
Özellikle mermer,makarna,un,yem,,tuğla, yağ, ve lastik vb. imalat sektöründeki yeni atılımlar sanayileşme sürecini belirgin olarak ortaya koymaktadır. Bugünkü teknoloji ile 3000 yıllık mermer rezervi bulunmaktadır. Gıda(et ve Et ürünleri) ve şeker (lokum) sanayi geleneksel niteliği talep ve ihracatın artması ile giderek büyümektedir.
Başlangıçta tarıma dayalı büyüme gösteren Afyon Sanayii günümüzde çeşitlilik göstererek bu gelişimini sürdürmektedir.
Afyon ilini yüzlerce yıldır,ülkede ve dünyada tanıtan Afyon Mermeri günümüzde de bu özelliğini korumaktadır. Bugün ülkemizde üretilen mermerin 1/3’ü Afyon’da üretilmektedir.
Afyon ilinde 260ha.lık Organize Sanayi Bölgesi alanı mevcuttur.Burada tahsisis yapılan 131 parselden 48 parselde tesisler faaliyete geçmiştir. 8 parsel inşa halinde, 46 parsel ise proje halindedir. Kalan parsel sayısı 66’dır (Kaynak:Afyon Brifing Raporu)
Ayrıca Afyon Merkez ve ilçelerinde çeşitli büyüklüklerde küçük sanayi sitesi bulunmaktadır.
Ticaret:
Afyon ilinde ticari hareket oldukça fazladır. Ticari önemi giderek artmaktadır. Bunun başlıca sebeplerinden biri coğrafi konum ve ulaşım imkanlarının elverişli olmasıdır.
İl sınırları içinde ticari faaliyet olarak , zorunlu ihtiyaç maddeleri, dayanıklı tüketim maddeleri, sanayi ürünleri, tarımsal ve hayvansal ürünlerin pazarlanması yapılmaktadır.
İl dışına ise çimento,canlı hayvan, et ve et ürünleri , şeker, maden suyu , yumurta haşhaş tohumu, tuğla, kiremit gibi belli başlı ürünler satılmaktadır.İl dışından ise konfeksiyon, gıda maddeleri, ot yedek parçası, sanayi ham maddesi gibi ihtiyaç maddeleri alınmaktadır.
kaynak: Kurdzanist.com/tr
Comments
Post a Comment