YPG, Şam yönetimini Minbic’e davet etti

YPG, Şam yönetimini Minbic’e davet etti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararının ardından Suriyeli Kürtlerin geleceği tartışılırken, YPG Şam yönetimine bir çağrıda bulundu. YPG,”Türkiye tehdidine karşı Minbic sınırlarını koruyun” çağrısı yaptı.
ABD’nin geçen hafta Suriye’den çekilme kararının ardından bugün yeni bir gelişme yaşandı. Halk Savunma Birlikleri (YPG), Suriye’nin kuzeyinde kendilerinin çekildiği yerlerde kontrolü sağlaması için Şam yönetimini davet ettiklerini açıkladı.
Askeri unsurlarının Suriye’nin doğusunda IŞİD ile mücadele etmek için Minbic kentinden çekildiği belirtilen açıklamada,”Türkiye’nin tehditleri karşısında bize ait olan alanları devralması ve koruması için Suriye hükümetini davet ediyoruz.” ifadeleri yer aldı.
ABD, Suriye’den askeri birliklerini çekmeye başlamasının ardından ülkenin kuzeyindeki YPG güçleri Moskova ve Şam’dan yardım istediği ileri sürülmüştü.
Dün Putin’in Ortadoğu özel temsilcisi Bogdanov, “Suriye’nin kuzeydoğuya dönmesi ve Türkiye’nin nihai olarak geri çekilmesi için Kürtler ile Şam arasında arabulucu olmaya hazırız” demişti.
YPG, ayrıca Batılı ülkeleri ABD’nin yaklaşık 2 bin askerinin çekilmesinin ardından Suriye’nin kuzey ve doğusunda oluşacak boşluğu doldurmak için müzakereler sürdürüyor.
Minbic gerilimin yükseldiği kent
Fırat’ın batısında bulunan Minbic, kilit noktalardan biri. Kent, IŞİD’i aylar süren bir savaşın ardından Ağustos 2016’da Minbic’den temizleyen Suriye Demokratik Güçleri’nin (HSD) kontrolünde bulunuyor. ABD’nin çekilme kararının ardından Türkiye destekli ÖSO Minbic’in dışına yığınak yapmaya başladı.
Daha önce “Fırat’ın doğusuna birkaç gün içerisinde operasyonu başlatacağız” açıklamasında bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trump’ın çekilme kararının ardından yaptığı konuşmada, operasyonun bekletileceğini şu sözlerle dile getirdi:
“Trump ile Suriye meselesinde aynı düşündüğümüzü son telefon görüşmesinde de gördük. Ancak bunun sahaya yansıması geç ve güç oldu ama oldu. Nihayet bu konuda en açık ve ümit verici sözleri ABD yönetiminden duymayı başardık. Bölgedeki son gelişmeler nedeniyle bir süre bekleme kararı aldık.”
Kaynak: Basnews

#YPG, #Şam #yönetimini #Minbic'e #davet #etti
#ABD Başkanı Donald #Trump’ın #Suriye’den çekilme kararının ardından Suriyeli #Kürtlerin geleceği tartışılırken, YPG Şam yönetimine bir çağrıda bulundu. YPG,"Türkiye #tehdidine karşı #Minbic sınırlarını koruyun" #çağrısı yaptı.


تعليقات