El Ceride: McGruk ile Süleymani görüştü

El Ceride: McGruk ile Süleymani görüştü.

Irak’ta genel seçimler 12 Mayıs'ta yapılsa da siyasi anlaşmazlıklardan dolayı henüz hükümet kurulamadı. Bağdat’ta siyasi belirsizlik sürerken ABD ile İran’nın konuyu görüştüğü ileri sürüldü.
Kuveyt'te yayın yapan El Ceride gazetesine konuşan bir kaynak, ABD Başkanı Donald Trump'ın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Bret McGurk ile İran Devrim Muhafızları (Pasdaran) Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, Irak’ta kurulacak yeni hükümeti görüşmek üzere biraraya geldiğini belirtti.
Gazetenin Pasdaran güçlerinden bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Bret McGurk’un talebi üzerine, 11 Eylül Salı günü Kasım Süleymani ile görüştüğü vurgulandı.
Görüşmede, Basra’daki protestolar ile Bağdat’ta yeni hükümetin kurulması ve Arap ülkelerinde yaşanan çatışmalara son verilmesi gündeme geldiği iddia edildi.
Gazetenin haberine göre, Kasım Süleymani’ye Basra kentinde göstericilerin İran Konsolosluğu’nu ateşe verilmesinden ülkesinin rolünün olmadığını belirten McGurk, iki taraf arasındaki uyuşmazlıklarını bir kenara bırakıp, Irak’ta yeni hükümetin kurulması için çalışmaları gerektiğini söyledi.
Süleymani’ye Irak’ta başbakanlık makamı için herhangi birini desteklemediklerini vurgulayan McGurk, ancak yeni bir siyasi yüze fırsat verilmesi gerektiği görüşünü paylaştığını kaydetti.
ABD’li temsilci daha önce de Erbil’de bir dizi görüşme gerçekleştirmişti.
İbadi'den çekilme sinyali
Irak’ta genel seçimler 12 Mayıs tarihinde yapılsa da siyasi anlaşmazlıklardan dolayı henüz hükümet kurulamadı. Bağdat’ta siyasi belirsizlik sürerken Başbakanı Haydar İbadi 13 Eylül’de başbakanlık talebinin olmadığını ifade ederek, adaylıktan çekildiğinin mesajını vermişti.  
Necef merkezli Şii dini merci Ali Sistani, ülkede geçmiş dönemlerde iktidarda bulunmuş kişilerin yeni dönem için başbakanlığını desteklemeyeceğini açıklamıştı. Bu açıklama, ikinci dönem başbakanlık için çabalayan İbadi’ye Necef’ten veto geldiği şeklinde yorumlanmıştı.

تعليقات