Başkan Barzani: Birlik olursak Kürdistan'ın kazanımlarını koruyabiliriz!

 Başkan Barzani: Birlik olursak Kürdistan'ın kazanımlarını koruyabiliriz! .
Başkan Mesud Barzani Irak seçimlerine ilişkin bir mesaj yayımladı. Başkan Barzani seçim sonuçları ile birlikte  yeni bir sürecin başladığını  seçimlerin, Bağdat ile Erbil arasında yeni başlangıçlara vesile olmasını umut ettiğini söyledi.
Başkan Mesud Barzani Irak genel seçimlerinin resmi olarak sonuçlanmasına ilişkin bir mesaj yayımladı.
Başkan Barzani seçim sonuçlarının yeni bir durumun ortaya çıktığını belirterek, seçimlerin Erbil ve Bağdat’ın çatışma ve çekişmelerden uzak yeni ilişkilerin başlamasına vesile olmasını umut ettiğini söyledi.
Başkan Barzani mesajında şu ifadelere yer verdi: "Tüm çelişkilerin ana sebebinin Bağdat hükümetinin anayasadaki ‘Anaysaya bağlı kalmak Irak’ın bütünlüğünü korur’ maddesini ihlal etmesi karşısında Kürdistan halkının referandum  kararı almasından kaynaklanmaktadır. Irak’la gönüllü birliktenlik kadar referendum ile kendi kaderini tayin etmek Kürdistan halkının en doğal  ve meşru hakkıdır.”  
100 yıldan fazladır yaşanan felaketlerin sonunda Bağdat'tın Kürdistan halkının haklarına karşıtlık yapacağına davasına anlam vermesi gerektiğini belirten Başkan Barzani,  "Artık Bağdat Kürdistan halkının meşru davasına anlam vermeli" ifadelerini kullandı. 
Başkan Barzani, Bağdat hükümetini Kürdistan halkını ambargolar ile topluca cezalandıracağına başta Enfal ve kimyasal saldırılardan ötürü zarar gören, yine son dönemde Kerkük ve Xurmatû ile diğer Kürdistani bölgelerdeki yıkılan köylerin, göç eden Kürdistan halkının zararlarını tkarşılaması gerektiğinin altını çizdi.
Başkan Barzani, ““Bağdat ile bir sonuç alana kadar diyaloğumuzu sürdüreceğiz. Biz hiçbir zaman savaşı tercih etmedik. Ancak maalesef her dönemin sonunda 16 Ekim olaylarında, referendum öncesi ve sonrası sorunları barışçıl ve diyalog ynetmi ile çözme yaklaşımımıza karşın  Bağdat savaş yönetmini tercih etmiş bize ise kendini savunmaktan başka bir yol bırakmamıştır” dedi.
Başkan Barzani sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürdistani diğer bölgeler ve Kerkük silah ve zoruyla işgal edildi. Bu gerçeğe artık bir son verilmeli.   Tarih şunu ispatlamıştır ki …Asla boyun eğmedik … Halkımıza karşı yürütülen silah ve şiddet diline rağmen Kürdistan halkının iradesi hiçbir zaman kırılamamıştır ve kırılmayacaktır…”   
Irak seçimlerinin sonuçlarına dair bazı siyasi tarafların şüphe ve itirazlarının olduğuna değinen Mesud Barzani, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun  tarafların şüphelerini gidermek için gerekli adımları atarak herkesi razı etmeye çağırdı.
Başkan Barzani mesajının sonunda Kürdistan siyasi partilerine hitaben şu cümleleri kurdu:
“Kürdistan halkı elde ettiği kazanımları sayısız bedeller ve binlerce şehidin kanıyla kazanmıştır. Seçimler  sonrası yeni bir süreç başlıyor. Elde ettiğimiz kazanımlar ve dökülen şehit kanlarının boşa gitmemesi için siyasi partiler Kürdistan’ın ulusal çıkarlarını tüm partisel ve kişisel çıkarlardan daha fazla öne çıkarmalı ve birlik olmalıdır.  Kürdistan halkının çıkarları kısa vadeli siyasi ve partisel kazanımlara kurban edilmemelidir. Bu konuda birbirimizi iyi anlamlıyız; Eğer Kürdistan hepsi tek ses olursa kazanımlarını ve haklarını koruyabilir! Eğer dağılırsak Kürdistan zayıf düşecektir!
Geçmişteki tüm tecrübeler bize göstermiştirki;  birlik olursak, büyük işler ve kazanımlar  elde ederiz, yok eğer dağlırsak halkımızın haklı davası ziyan olur, geriye düşer Kürdistan halkının ödediği tüm bedeller ve emekler boşa gider. Bu nedenle tüm Kürdistani taraflardan Bağdat’ta birlik ve beraberlik içerisinde olmalarını bir kez daha yineliyorum.”
Mesajının sonunda Peşmergeyi  selamlayan Başkan Barzani düşmanların planlarının başarıya ulaşmasına izin vermediği için Kürdistan halkına, PDK’nin kadro ve taraftarları ile Kürt dostlarına teşekkür etti.

Basnews

تعليقات