Demirtaş: AKP felakete sürükleyen politikalardan vazgeçmeli

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, toplumun barış istediğini ancak AKP ve Erdoğan'ın bu isteği dikkate almadığını belirterek, "Hükümet bu çılgınca, ülkeyi resmen felakete sürükleyen politikalardan derhal vazgeçmelidir" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Demirtaş, toplumun barış istediğini ancak AKP ve Erdoğan'ın bu isteği dikkate almadığını belirterek, "Hükümet bu çılgınca, ülkeyi resmen felakete sürükleyen politikalardan derhal vazgeçmelidir" dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara'daki MYK toplantı öncesinde basın mensıplarının sorularını yanıtladı. Demirtaş, Artvin'de sel felaketinde yaşamını yitirenleri anarak, ailelerine başsağlığı diledi.
Seçim hükümetinde HDP'de kimlerin yer alacağına ilişkin bir soruya Demirtaş, şu yanıtı verdi: "Partimiz bu konuda daha önceki MYK'de kararını netleştirmiş, tavrını netleştirmişti. Sorumluluğumuz gereği bize oy veren 6 milyondan fazla insanın temsil hakkını kullanmak için seçim hükümetinde yer alacağımızı belirtik. Bu AKP ile bir koalisyon hükümeti değildir. Uzlaşma sağlanan bir hükümet anlaşması değildir. Anayasa gereği seçime ve seçim sonrasında yeni hükümet kuruluncaya kadar seçim sürecini yürütmek için geçici bir yürütme görevidir. HDP, seçimin güvenliği ve sağlıklı bir ortamda yapılabilmesi açısından da aynı zamanda iktidar olanaklarının bir parti için kullanılmasının önüne geçmek için bu hükümette yer almaya karar vermiştir. Milletvekillerimizin tamamı bakanlık yapacak düzeydedir. Bizim açımızdan hangi bakanlıklar olacak hangi isimler olacak tartışma konusu değildir. Ama Sayın Davutoğlu'na çağrım şudur: Türkiye toplumunun ve seçmenin yarısı kadındır. Oluşturulacak hükümetin yarısı da kadın olmalıdır. En azından kadın temsiliyeti konusunda seçim hükümetinde ciddi bir adım atmalı ve bakanlıkların yarısı kadın üyelerden oluşmalıdır."
'AKP SAVAŞTAN BESLENEREK İKTİDAR OLMAK İSTİYOR'
AKP ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın barış çağrılarına kulak tıkadığını söyleyen Demirtaş, şöyle konuştu:
"Türkiye toplumunun tamamı barış istiyor. Cenazelerdeki haykırışları görüyoruz. Evlatlarımızın ölümü hepimizin ortak acısı ise hepimiz ortak bir şekilde birilerinin iktidarı ve çıkarı uğrana evlatlarımız feda edilmesine karşı sessiz kalmayacağımızı daha yüksek sesle belirtmeliyiz. Kimse sorunun diyalogla, müzakere ile çözülebileceği bir noktada asla savaştan yana taraf olamaz. Bu kadar iyi bir noktada gelinmişken sırf HDP'yi baraj altında bırakmak, savaştan beslenerek bir kez daha iktidar olma hırsı ile ülkeyi adım adım felakete sürükleme hakkının kimsede olmadığını göstermemiz lazım. Hükümet bu çılgınca, ülkeyi resmen felakete sürükleyen politikalardan derhal vazgeçmelidir. Üstelik yetkisi olmayan bir hükümet tek başına içeride ve dışarıda ülkeyi savaş noktasına getirmiştir. Bunun hesabını seçimde de seçim sonrasında da verecekler ama derhal silahları susturmak aynı zamanda toplumun beklentisidir. Hükümet bu çağrılara kulak tıkayamaz. Toplum çatışma ve savaş istemiyor. Kimse ölüm gözyaşı görmek istemiyor. Hükümet bundan büyük bir rant elde etmeyi düşünüyor olabilir ama kendilerini de unutmasınlar ki dünyanın en ağır yükü olan tabutların altında bu güne kadar bütün savaş hükümetleri kalmıştır. Bunlar da kalacaklardır. Bizim derdimiz bir an önce ölümlerin durmasıdır. Yarına bırakmadan hemen barış istiyoruz. Bu hepimizin en temel hakkı ve beklentisidir."
ERKEN SEÇİM
Demirtaş, erken seçimdeki aday listelerine dair yöneltilen soruya ise, "Birkaç ay önce görev başına gelmiş milletvekillerinin geniş kapsamlı bir şekilde değişik bir liste ile toplumun önüne çıkmanın anlamı yok. Toplumun onay verdiği bir listedir. Aşağı yukarı bu listeye benzer bir liste ile halkımızın huzuruna çıkacağız. HDP'de dönem işlemedi. HDP yeni bir partidir. Burada görev yapan milletvekilleri de yeni seçilmiş milletvekilleridir. Kendi tüzüğümüze karşı hile yapmayı ahlaken doğru bulmayız. Kendi iç hukukumuza bakmayız. Tüzük gereği milletvekili olamayacak hiç kimse yok. Biz kendi iç hukukumuza bakarız" şeklinde yanıt verdi.
SEÇİM HÜKÜMETİ
HDP'nin seçim hükümetinde yer alması durumunda isim tartışmalarına da değinen Demirtaş, HDP'nin ülkeyi savaş, soygun ve talan katliam hükümetlerinden çok daha iyi yöneteceğine dikkat çekerek, "Biz tek başımıza seçim hükümetinde olsak bile asla HDP'yi kayıran, HDP seçmenini kayıran bir politika izlemeyiz. Biz adil bir yönetim için bu hükümete giriyoruz. Her arkadaşımız HDP'nin adil, eşit ve barış siyasetini savunabilecek nitelikte arkadaşlarımızdır. Her bir milletvekili arkadaşımız bu hükümette görev yapabilir. HDP'nin isimler üzerinden tartışılması doğru değildir. Bu bize oy veren insanların hakkıdır. Seçim döneminde adil bir seçim açısından da toplumun hakkıdır. Geçici bir hükümettir. Pazarlık üzerine kurulacak bir koalisyon değil. Sonuçta hangi bakanlık olursa olsun çok fazla icra yapma şansı yok. Sadece bakanlar kurulunda biz temsiliyeti önemsiyoruz. 3 bakanlık hakkı var 6 milyon insanın. Bizde seçmenimizin hakkı olan 3 bakanlık hakkını temsil edeceğiz. Bu konuda önerimi belirttim yarısını kadınlardan seçerse çok iyi bir iş yapmış olur. HDP'li üyeleri kastetmiyorum. Tüm bakanlar kurulu yarı yarıya kadınlarda oluşursa Sayın Davutoğlu iyi bir iş yapmış olur. İsimleri tartışacak halimiz yok. 80 milletvekilimizin tamamı dürüstlük, adalet konusunda aynı düşünceye sahiptir" değerlendirmesinde bulundu.
'SARAY DARBESİ YÜRÜRLÜKTE'
Demirtaş, HDP'nin erken seçim hükümeti dışında bırakılma tartışmalarına ilişkin yöneltilen bir başka soruyu ise, "Saray darbesi yürürlükte, bir kez daha darbeyi ilerletirlerse buna şaşmamak lazım. HDP'siz bir seçim hükümeti kurup anayasayı ihlal edip anayasa suçu işlerlerse buna şaşırmamak lazım. Her gün her saat anayasayı ihlal ediyorlar, anayasa suçu işliyorlar. Dolayısıyla böyle bir şey yaparlar bu bizi şaşırtmaz ama vebali ağır olur" şeklinde yanıtladı.

ANF
#Demirtaş: #AKP #felakete #sürükleyen #politikalardan #vazgeçmeli

تعليقات