ABD’nin YPG politikası değişti

ABD’nin, IŞİD’le savaşan Suriyeli Arap muhalif gruplarına gönderildiği belirtilen askeri yarıdmların, başıdan beri Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) gittiğini bildiği öne sürüldü.
ABD’nin, IŞİD’le savaşan Suriyeli Arap muhalif gruplarına gönderildiği belirtilen askeri yarıdmların, başıdan beri Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) gittiğini bildiği öne sürüldü.
Ayrıca Washington yönetiminin Türkiye’yi “doğrudan üzmemek için” yardımların Suriyeli Araplar’a yapılacağını belirttiği ve bunu bir plan dahilinde gerçekleştirdiği konuşuluyor.
Bilindiği gibi ABD, 50 tonluk askeri malzemeyi hava yoluyla YPG’nin kontrolündeki bölgeye bırakmıştı.
Pentagon Sözcüsü Peter Cook günlük basın birifinginde, silahların YPG’ye gönderildiğini redederek, “Ben yardımların Suriye’deki Arap güçlerine gönderildiğini biliyorum” açıklamasını yapmıştı.
ABD Ordusu’ndan eski Albay Tony Shaffer, Pentagon’un poltikasının yeni general Joe Denver’ın göreve gelmesiyle değişimeye başladığını söyledi.
Obama yönetiminden üst düzey bir yetkili ise Amerika’nın sözkonusu silahların Kürt savaşçıların eline ulaşacağını başından bildiğini ifade ederek, “Yeni Arap koalisyonu, Türkiye’yi doğrudan üzmemek için oluşturulan planın bir parçası” diyor.
Washigton’da yaşayan Türk gazeteci İlhan Taner, Türkiye’nin Rojava’ya yapılan yardımlar üzerindeki kaygısına ilişkin, bunun Ankara’nın kırmızı çizgisi olduğunu ve Türkiye’nin, sınırında başkan bir Kürt otoritesinin olmasını istemediğini belirtti.
Türkiye’nin hasassiyetinin Washington’u bağlamadığına dikkat çeken İlhan Taner, “Geçtiğimiz günlerde New York Times gazetesinde yer alan bir haberde ismi gizli tutulan üst düzey ABD bir yetkili, ‘Bütün çalışmalar ülkenin menfaati doğrultusunda olmalı; Türkiye bu işten ister hoşnut kalsın ister kalmasın’ dedi” hatırlatmasında bulundu.
ABD Savunma Bakanlığı tarafından 14 Ekim’de yapılan açıklamada Suriye’deki IŞİD karşıtı muhaliflere yapılan askeri malzemenin YPG’ye değil, Suriyeli Araplar’a  gittiği bildirilmişti.
Suriyeli muhaleflere yönelik eğit-donat programının başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra, YPG’ye silah yardımı yapılmasının, Obama’nın Suriye stratejisinde değişikliğe gittiğinin işareti olarak ifade ediliyor. 

Rudaw

تعليقات