Demirtaş: Avrupa HDP'yi izliyor ve destekliyor

Avrupa'daki kurumların, çatışmalardan siyasi kazanç elde etmek için Erdoğan'ın 'masayı devirdiğini' düşündüklerini aktaran HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim güvenliği konusunda da kaygılarının bulunduğunu bildirdi.


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Avrupa'daki temaslarıyla ilgili ANF'ye bilgi verdi.
Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreteri başta olmak üzere AK'nin bütün etkili yapılarıyla görüşmeler yaptıklarını ve bunlara devam edeceklerini bildiren Demirtaş, şunları ifade etti:
'HDP'NİN BAŞARISI DİKKATLE İZLENİYOR, DESTEKLENİYOR'
"Hem Avrupa Birliği (AB) hem de AK, Türkiye'de olup bitenlerle bu dönem daha ilgili, haklı olarak. Çünkü Türkiye'nin iç sorunu, insan hakları, demokrasi sorunları, yine 7 Haziran öncesi ve sonrası siyasal gelişmeler, doğrudan Avrupa'nın da iç gelişmelerini etkiliyor. Suriye, mülteci sorunu, bölgesel savaş ve krizler, Türkiye'de ağır insan hakları ihlallerinin özellikle Avrupa'nın kurumlarının gündeminde olması, AK'yi de harekete geçirmiş durumda."
Demirtaş, görüşmelerde partilerinin çözüm perspektifini paylaştıklarını aktararak, "Aynı zamanda 1 Kasım'daki seçimler, Kürt sorununda müzakere sürecinin sonlandırılması ve çatışmalı döneme geçilmesi, barış sürecine nasıl başlanacağına dair konularda yaklaşımlarımızı paylaşıyoruz. Görüşmelerin tümünün olumlu geçtiğini söyleyebilirim" dedi.
HDP'nin ortaya koyduğu perspektif üzerinden elde ettiği başarının, Avrupa'da dikkatle izlendiği ve desteklendiğini belirten Demirtaş, "Kürt sorunu, demokrasi sorunu, mülteci ve insan hakları sorunu, Suriye, Irak, özellikle IŞİD saldırıları gibi konularda çözümlerin nasıl sağlanacağına dair önerilerimiz ilgiyle karşılandı ve desteklendi" diye ekledi.  
'ERDOĞAN'IN ÇATIŞMALARDAN KAZANÇ ELDE ETMEK İSTEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORLAR'
Demirtaş, şöyle konuştu: "HDP'nin yaptığı barış çağrıları çok anlamlı karşılanıyor burada. Onlar da bir an önce ateşkesin ilan edilmesi ve tarafların müzakereye dönmesi noktasında istekliler. Çatışmanın, savaşın niye başladığı noktasında ise görüş berraklığı var. Hükümetin masayı devirdiği ve özellikle Erdoğan'ın müzakere sürecini sonlandırdığı, çatışmalardan siyasi kazanç elde etmek istediği ortak fikir. Burada, çatışmaların durdurulması adına basın oluşturma, tarafları ikna etme için gayret görüyoruz. Barış girişimlerimiz, ikirciksiz tutumumuzun da partimizin buradaki kredisini artırdığını gözlemledik. HDP'den büyük beklenti var; Avrupa'daki kurumlarda, barış ve ateşkesin sağlanması,
müzakerelere dönülmesi için HDP'nin daha büyük rol oynayabileceği beklentisi var."
'SEÇİM İÇİN KAYGILILAR'
Avrupa'da da, 1 Kasım'da düzenlenecek seçimlerin güvenliği konusunda endişelerin bulunduğunu aktararak, AK'nin seçimler için gözlemci heyet göndereceğini belirten Demirtaş, Avrupa'nın 1 Kasım sürecini ciddi bir şekilde takip ettiğini dile getirdi. 
'BİZİ ARTIK DAHA İYİ ANLIYORLAR'
Demirtaş, kendilerinin de seçimler için gözlemci gönderilmesi, ateşkes için aktif tutum sergilenmesi, insan hakları ihlallerine etkili müdahale gerçekleştirilmesi, medya-ifade özgürlüğü konusunda daha dikkate değer girişimlerde bulunulması gibi taleplerini dile getirdiklerini açıklarken, "Görebildiğim kadarıyla seçim sürecinde bu hususlar daha etkili biçimde yerine getirilecek" dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, eskiye dönemlere göre Avrupa'nın kendilerini daha iyi anlayan; daha etkili müdahalelerde bulunmak isteyen pozisyonda olduğunu kaydederek, "Eskiye göre daha rahat görüşme trafiği sürdürdüğümüzü de söyleyebilirim" diye ekledi.
#Demirtaş: #Avrupa #HDP'yi izliyor ve #destekliyor
ANF

تعليقات