Yüksekova’da polis saldırısı: 4 ölü 20’den fazla yaralı. Galeri +36 Resim

Yüksekova’da polis saldırısı: 4 ölü 20’den fazla yaralı. Galeri

Yüksekova'da yüzlerce zırhlı araçla operasyon düzenlenirken, mahallelere gece boyu havan topu, bomba, kurşun ve obüslerle saldırı yapıldı. Sabahın ilk ışıklarında ise yüzlerce zırhlı araçla mahallelerde katliam girişimine başlayan polisin saldırılarına karşı, onbinlerce Yüksekovalı bedenlerini siper etti. Mahalleye akın eden yurttaşların üzerine de ateş açan polisin saldırısı sonucu şuana kadar yapılan tespitlere göre, 4 kişi yaşamını yitirdi ve en az 20 kişi yaralandı.
Halkın günlerdir gözaltı operasyonları ve baskınlarına karşı mahalle nöbetlerini tuttuğu Hakkari'nin Yüksekova (Gever) ilçesinde gece saat 23.30'da ilan edilen sokağa çıkma yasağından 5 dakika sonra akrep, altar, panzer, tank ve dev askeri kirpi gibi yüzlerce zırhlı araç önce Cengiz Topel Caddesi'ni ardından da Orman, Mezarlık, Yeşildere, Cumhuriyet, Dize ve Eski Kışla mahallelerini ablukaya aldı. Katliam girişimine halk gece boyu nöbet tutarken, çatışmalar da giderek yoğunlaştı. Akşam saatlerinden bu yana yoğun Heron hareketliliği yaşanırken, kimi zaman da savaş uçakları ilçe merkezi üzerinden uçuşlar yaptı.  
EVLERE TOP ATIŞLARI, KURŞUN, BOMBARDIMAN, HAVAN..
Ablukaya alınan mahallelere İlçe Tugay Komutanlığı ve Efeler Taburu'ndan gece boyu yüzlerce havan ve top atışı yapıldı. Havan topları birçok evin duvarlarına ve pencerelerine isabet ederken, isabet ettiği iki evde de yangın çıktı. Kışla Mahallesi'nde saat 05.00 sularında 3 katlı binaya isabet eden bir havan topu, binanın teras katını yerle bir ederken, burada yangına da neden oldu. Yangın sabah saatlerine kadar devam ederken, binada bulunanlar canlarını son anda kurtardı. Yine saat 01.00 sularında ise bir başka eve isabet eden havan topu, çıkan yangından dolayı ev küle döndü.
GECE BOYU ÇATIŞMA VE DİRENİŞ
Gece boyu gittikçe şiddetleşen çatışmalarda özel harekat timleri zırhlı araçlarla mahallelere sızmaya çalışırken, çatışmaların yoğunlaştığı noktalara 7'den 70'e binlerce yurttaş akın etti. Saat 23.30'da başlayan çatışmalar gece boyu hiç dinmezken, çatışmalar özellikle saat 04.00'den itibaren yoğunluk kazandı. Sabah saatlerine doğru tank, kirpi gibi araçlar bomba ve kurşunlar yağdırırken, taburlardan da havan üstüne havan atıldı. Bombardıman altındaki mahallelerde polis ve asker saldırıları birçok noktada püskürtülse de, sabah saatlerine doğru halkın evlere çekilmesiyle polis, kepçeler öncülüğünde zırhlı araçlarla Mezarlık Mahallesi'nin arka tarafından barikatları kaldırmak istedi. Bunun üzerine camilerden ve araçlardan yapılan anonslarla halka "sokağa çıkın" çağrısında bulunuldu.
YARALILAR KURŞUN YAĞMURU ALTINDA TAŞINDI
Bu esnada saldırının dozajını iyice arttıran özel harekat timleri de etraftaki bütün mahalleleri gaz bombaları altında bıraktı. Yapılan top atışlarından mahalleye sızan zırhlı araçlar, sivillerin ve mahalle nöbetlerini tutan yurttaşların üzerine rastgele tarayarak, otomatik silahlarla ateş açtı. Halkın çevre mahallelerde ayaklanarak, saldırı altındaki mahallelere akmasıyla saldırılar kısmen durulsa da, sivillerin mahsur kaldığı Orman Mahallesi'ne akın eden onbinler, burada bulunan yaralı gençleri battaniyelerle güvenli bölgelere taşıdı.

CANLI KALKANLARA YÜZLERCE KURŞUN SIKILDI!

Yaralıları taşıyan halkın üzerine yüzlerce mermi ve gaz fişeği sıkan zırhlı araçlar, mahalledeki mezarlığın yanında canlı kalkan olan yurttaşları gaz bombalarıyla yaraladı. Zırhlı araçlardan aynı anda ateş açılması üzerine binlerce yurttaş, slogan ve zılgıtlarla barikatlarda mahsur kalan sivilleri kurtarmak için zırhlı araçların yanına gitti. Birçok genci katliamdan kurtaran halka, polisin saldırısı Cumhuriyet Mahallesi'nde de devam etti. Polisler bu kez de cenazelerin getirildiği Cumhuriyet Mahallesi'ne saldırsa da burada bulunan onbinlerce kişi, polis saldırısını püskürttü.

4 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ, EN AZ 20 YARALI
Bir polis katliamının yaşandığı çatışmalarda bilanço henüz tam olarak netleşmez, edinilen bilgilere göre, çatışmalarda kimliği belirlenemeyen 4 kişi yaşamını yitirdi. Bir başka sivil yurttaşın da şarapnel parçalarından dolayı bacağının koptuğu ve kan kaybından yaşamını yitirdiği iddia edilse de henüz teyit edilmiş bir bilgi yok. Çatışmalarda en az 20 kişi de polis kurşunuyla yaralandı. Yaralanan yurttaşlar da polis ablukasının sürmesinden ve ambulansların engellenmesinden dolayı hastaneye götürülemedi. Yaralanan tüm yurttaşları halk kendi imkanlarıyla tedavi etmeye çalışırken, sabah saatlerinden atılan gaz fişeklerinden dolayı da çok sayıda kişi yaralandı.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VARKEN, EVLER BOMBALANDI!
Yine sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ilçede, evlerinde bulunan yurttaşlar da polis ve askerlerin top ve kurşunlarının hedefi oldu. "Sokağa çıkma yasağının halkın mal ve can güvenliği için ilan edildiği" iddia edilse de, evlerinde bulunan çok sayıda kişi bomba ve kurşunların hedefi olarak katliam tehlikesi geçirdi. Esnafın kepenk açmadığı ilçede onbinlerce yurttaş, katliamın gerçekleştiği mahallelere akmaya devam ediyor. (DİHA)

#Yüksekova’da #polis #saldırısı: 4 #ölü 20’den #fazla #yaralı. Galeri



































تعليقات