Alman Sol Parti Milletvekili Ulla Jelpke: AKP’nin Kürt paranoyası var

Alman Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Ulla Jelpke, ajansımız Rojnews’e konuşarak AKP-IŞİD ilişkileri ve patriotların çekilmesine ilişkin bir değerlendirmede bulundu.


Alman hükümeti, geçtiğimiz günlerde artık Suriye’den Türkiye’ye dönük bir tehdidin bulunmadığını gerekçe göstererek Suriye sınırında konuşlandırdığı patriot füzelerini çekeceğini açıklamış ve bunun üzerine kamuoyunda bir tartışma başlamıştı.

‘Suriye ordusu hiçbir zaman bir tehdit değildi’

Alman hükümeti için personel sıkıntısı ve tehdit faktörünün asıl gerekçe olmadığını söyleyen Jelpke, şunları dile getirdi: “Suriye ordusu hiçbir zaman bir tehdit değildi. Özellikle de Türkiye’nin mevcut durumda paralı askerler yoluyla Suriye’nin topraklarını işgal etmeye kalkıştığı bir dönemde Suriye ordusu böylesi bir saldırganlığa karşı harekete geçebilir. Benim tahminime göre Alman hükümeti IŞİD ve YPG’nin de içinde bulunduğu karmakarışık savaş senaryolarına askerlerini maruz bırakmak istememektedir. Bunun yanında Kuzey Irak’ta PKK’ye karşı gerçekleştirilen hava saldırıları da tehdidin geniş bölgeye yansımasına yol açabilir endişesi içindedir. Buna bağlı olarak gerginliklerin Türkiye’de de çıkması artık ihtimal dışı değil.”

‘Ankara-Berlin ilişkileri gün yüzüne çıktı’

Alman Sol Parti Milletvekili Ulla Jelpke, Berlin ile Ankara arasındaki çelişkilerin artık gün yüzüne çıktığını belirterek şunları kaydetti:  “Alman hükümeti uzun bir dönemdir Türkiye’nin IŞİD ve diğer terör örgütlerini desteklediğini biliyordu. Aralarındaki ittifaka bağlılık nedeniyle şimdiye kadar sesiz kaldı. Ancak Berlin ve Ankara arasındaki çelişkiler artık daha fazla gün yüzüne çıkmaya başladı. Federal hükümet mevcut durumda Ortadoğu’da istikrarın sağlanmasından yana.  Yine cihatçıların Avrupa’ya tekrar dönerek, buralarda da saldırılarda bulunmasından dolayı korkmaktadır.”  

‘Almanya Türkiye’ye silah satımını durdursun’

PKK yasağına da değinen Milletvekili Ulla Jelpke, şu ifadeleri kullandı: “Federal hükümet bu konuda ciddiyse o zaman Almanya’daki PKK yasağını kaldırarak bu konuda iyi bir örnek olabilir.  Patriot füzelerinin geri kaldırılmasını hem meclisteki sol parti fraksiyonu hem de barış hareketi başından beri talep etmiştir. Bu nedenle Federal hükümetin nihayet böyle bir adım atmasından memnuiyet duymaktadır. Tutarlılık bakımından ise mevcut durumda Türkiye’ye silah satışların durdurulması olur ki silah satımı Kürtlere karşı savaşta ve Suriye iç savaşında ateşe benzin dökme anlamına geliyor.”

‘HDP başkanlık sistemine karşı çıktığı için süreç bitirildi’

AKP hükümetinin bölgede ana kundakçılardan birisi olduğunu, içte de iktidarını güvenceye almak için keyfi bir şekilde PKK ile barış sürecini bitirdiğini hatırlatan Jelpke, şu hususları vurguladı: “Gelinen asamda artık açığa çıktı ki AKP hiçbir zaman Kürtlerle barış konusunda samimi değildi ve niyetinin zamana oynadığı yönündedir. HDP, başkanlık diktatörlüğüne karşı koyduğu için AKP süreci bitirdi.  Yanı sıra Irak’taki PKK kamplarına dönük hava saldırılarıyla sadece IŞİD’e karşı mücadele zayıflatılmamakta, bununla Türkiye içerisinde bir iç savaşın yeniden alevlenmesini de riske atmış oldular. Kuzey Suriye‘de Türk ordusu ve ABD hava kuvvetleri ile paralı cihatçılar tarafından kurulması planlanan Uçuşa Yasak ve tampon bölge ise Suriye’deki iç savaşı yeniden körükler. Bunun Türkiye’ye sıçraması ise çok açıktır. Bu konuda da AKP’nin anti Kürt paranoyası belirgin nedendir. Tampon bölge sadece Esad hükümetine karşı savaşacak paralı askerler için değil,  aynı zamanda Kürt kantonları Kobane ve Afrin’e karşı da bir tampon oluşturarak, bununla da YPG’nin ilerlemesi engellenmek isteniyor.”

‘IŞİD Türkiye’de de intikam eylemleri yapabilir’

AKP’nin Suriye hükümetine ve Kürtlerin Rojava’daki kantonlarına karşı IŞİD ve başka Cihatçı terör örgütlerine silah ve lojistik olarak destek sunduğuna dair sayısızca emare ve kantı bulunduğunu ifade eden Alman parlamenter Jelpke, sözlerini şöyle tamamladı:  “HDP Diyarbakır mitingine ve Suruç’ta Genç Sosyalistlere dönük saldırılarda da bu görülmektedir. Suruç saldırısı ardından da ben Türkiye’nin IŞİD ile ilişkisini değiştirdiğini göremiyorum. Sonuçta yapılan hava saldırıları ve toplu tutuklamalar IŞİD’e karşı değil de esasen PKK ve HDP’ye karşı yapılmaktadır. Ancak Türkiye’nin IŞİD’e karşı İncirlik üssünü kullanmasına onay vermesi ardından IŞİD’in Türkiye’de de intikam eylemlerini yapması ihtimal dışı değildir.”

Alman Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Ulla Jelpke, mevcut durumda ise IŞİD, El Kaide’ye yakın Al Nusra ve Arah Al Sham gibi ılımlı isyancıların sıfatına bürünerek Türkiye ile var olan ilişkilerini sürdürmek istediğini belirtti.

#Rojnews.net
#Alman #Sol #Parti #Milletvekili #Ulla #Jelpke: #AKP’nin #Kürt #paranoyası #var 

تعليقات